Reviews

Nicole en Roxy

 

Even een leuke update!!

Mijn hond Roxy en ik speuren nu ongeveer 1,5 jaar bij Sjoukje, en ik kan met recht zeggen dat het zijn vruchten afwerpt in het sociale leven van ons samen.

Door de langzame opbouw van alleen speuren naar met zijn 4en speuren, tolereert mijn hond al veel meer buiten van andere honden.

Ik kan gemakkelijker met der langs andere lopen zonder te veel spanning en uithaal. Ze gaat nu zelfs met een uitlaatservice mee!!!

Laatst kwam der neus helemaal goed van pas. Ik was verdwaald in het Larserbos ( ja ja dat is mogelijk 🙂 ) en ik wist dat er een mevrouw voor me liep, maar die liep zo snel dat ik der niet meer zag. Nu wist ik wel dat zij van die kant kwam waar mijn auto ook stond.

Je raadt het al, ik heb Rox de voetafdruk van waarschijnlijk die vrouw laten ruiken, en net als met een speursessie Rox het commando zoek gegeven. En ja hoor daar gingen we, het was wel ff vingerkruisen of we het goeie spoor hadden? Maar met der neus op de grond hebben we de auto terug gevonden, fantastisch om zo te kunnen vertrouwen op je hond.

Het speuren is dus niet alleen leuk, maar de band die je opbouwt en de samenwerking kunnen veel betekenen voor het verdere leven.

Groetjes Nicole

Speuren, je weet nooit wat er allemaal op je weg komt

Wij zijn met speuren begonnen toen Dakota 4 maanden oud was. Zo leuk om te zien hoe een jonge, enthousiaste hond zich ontwikkelt in het “normale” leven en hoe je dit terug ziet in het speuren en vice versa. Vanaf de 1e les is Dakota er 100% voor gegaan en ontwikkelde ze zich van een hond die afgeleid werd door elk blaadje dat voorbij waaide in een hond met een missie: de verloren persoon vinden! En wat is ze blij en trots als ze de persoon heeft gevonden! Je ziet haar gewoon groeien.

Voor mij zijn de speurlessen niet alleen heel leuk om te doen, maar ook heel leerzaam als het gaat om het lezen van Dakota: zit ze op het goede spoor? Is ze zeker van haar zaak of nog bezig met checken? Is de verloren persoon in de buurt? En omdat ik ook met mijn andere hond (Fender) speur, zie ik intussen de verschillen in speurhouding en -gedrag tussen Dakota en Fender.

Het leukste van speuren is dat elke les anders is qua omgeving, weersomstandigheden en/of doestellingen. Je weet nooit wat er allemaal op je weg komt, wat het afwisselend en uitdagend maakt en houdt. En wat mij erg aanspreekt is dat speuren een sport is die we samen tot op hoge leeftijd kunnen blijven beoefenen!

Bertha Slagter

Speuren, voor ons allebei een feestje!

Speurneus!
Hoe ze het doet, doet ze het, maar iedere keer als we gaan speuren weet Yana dit al. Nog voordat ik de spullen ga pakken en mij omkleed, draait ze al piepend om mij heen; we gaan speuren, joehoe!
Behalve voor eten loopt Yana van nature niet harder dan nodig is. Daarom vind ik het zo gaaf om iedere keer weer te zien hoe graag ze wil speuren. Dat maakt het voor ons allebei een feestje!
In de loop van de jaren zijn we echt een goed speurteam geworden, en zie ik vaak aan haar neus en houding waar we naar toe moeten gaan. Volgende week gaan we op verhard, een mooie uitdaging, ik heb er nu al zin in. En Yana? Haar hoef ik het niet te vertellen, zij ziet het aan mijn houding wanneer we weer gaan speuren!

Leonique en Yana

Het gaat niet altijd als vanzelf

Samen met Sam speuren, het was een hele uitdaging. Het leek Sam makkelijker om goed om zich heen te kijken ipv zijn neus te gebruiken. Als hij het dan niet meer wist keek hij mij aan en wachtte tot ik zou zeggen wat we moesten gaan doen.
Dus Sjoukje zei dat we eerst een aantal stappen terug zouden gaan. Tot Sam zijn neus zou gaan gebruiken.
Steeds korte sporen gelopen en voor het succes gegaan.
Het ging steeds beter en hij begon het steeds meer te snappen. Ook legde Sjoukje voorwerpen neer op het spoor en dat gaf hem nog weer een extra stimulans om verder te zoeken.
Vanochtend hadden we weer een speurafspraak. En het ging super. Sam ging als een speer en was bijna niet te houden. Deze keer zag ik hem echt speuren. Het spoor was wat langer. En hij nam zelfstandig beslissingen. Geweldig, wat een vooruitgang. Wat ontzettend genieten samen met je hondenmaatje om als team bezig te zijn.

Grada en Sam.

Grada Riezebos

Een uur oud spoor.

Speuren blijft leuk en vooral uitdagend!

Deze keer mocht Nora een spoor van een uur oud uitwerken.
Een hele andere ervaring. Samen beginnen in plaats van met sporenloper en anderen.
Vanaf de lap gestart en oef… dat was best moeilijk. Maar ze pikte goed het spoor op en ging van start. Gelukkig lagen er onderweg ook wat voorwerpen waardoor we wisten dat we op het juiste spoor zaten. Het tempo was niet hoog maar Nora was volop bezig met verzamelen van informatie. Bij de keuzemomenten nam ze goed de tijd om te onderzoeken welke kant goed was en welke niet. In eerste instantie koos ze voor het juiste pad, maar telkens ging ze toch even terug om zichzelf ervan te overtuigen dat de andere mogelijkheden niet juist waren. Dat was ook goed te zien dan aan haar speurhouding, haar kop ging hoog en ze bleef staan om nog eens goed in de lucht te ruiken en vervolgens om te draaien, terug te lopen en uiteindelijk met haar eerste keuze verder te gaan. Zo gaaf om te zien! Ze is door het speuren zo’n stuk zekerder en zelfstandiger geworden in het maken van haar keuzes. Het is mijn uitdaging om alle signalen die zij geeft op te pakken en te begrijpen en haar vooral ook tijd te geven om alle informatie te verzamelen zonder haar te sturen. Ook dat gaat steeds beter. We worden en zijn steeds meer een team en werken samen om de vermiste persoon te vinden. Als afsluiting deze keer nog even een stukje met vers spoor en wat ging ze toen snel en zeker! Ook heel leuk om het verschil tussen speuren met oud en nieuw spoor te zien.

Rieske en Nora.

Rieske

Cursus Neuswerk voor professionals

Afgelopen jaar bij Sjoukje de cursus neuswerk voor professionals gedaan. Sjoukje weet je goed en op een persoonlijke manier te motiveren. Ze brengt haar kennis met passie over en geeft tips en adviezen, maar geeft daarnaast ook ruimte om je zelf te ontwikkelen.
Ik kijk terug op leuke en leerzame dagen.

Natasja

Speuren met je hond, een leuke nieuwe hobby!

Sinds een aantal weken hebben mijn hond Rogan en ik een nieuwe hobby, namelijk speuren! Wat is het leuk om te doen en vooral leuk om te zien hoe fanatiek en enthousiast Rogan is. In een aantal weken al zoveel geleerd van mijn hond. Een echte aanrader als je opzoek bent naar een nieuwe hobby met je hond!

Rosalinde en Rogan

Rosalinde

Lezen, het observeren van je hond

“Bij Sjoukje heb ik mijn hond goed leren observeren “lezen” zoals Sjoukje dat noemt. Daardoor ben ik mijn hond beter gaan begrijpen, en kan ik beter met haar samenwerken”.

Jetty en Leah

Jetty

Fijn om samen te werken met je hond

“Met mijn Beauceron Cooper een aantal speurlessen gevolgd bij Sjoukje. Fantastisch om te zien hoe enthousiast een hond een speuropdracht uitvoert, heerlijk om daarna zijn fiere, trotse houding te zien. Het samenwerken met je hond is fijn om te doen. Sjoukje geeft duidelijke opdrachten en bouwt de speuropdrachten goed op”.

Ina

Ina en Cooper

Waardevolle speurlessen

“Al een paar jaar train ik met mijn honden bij Sjoukje. In de loop van de jaren hebben we verschillende cursussen en workshops gedaan. Ik vind het erg waardevol samen met mijn honden bezig te zijn. Samen nieuwe dingen leren en meemaken”.

Piet

Piet en Pepper

Speurlessen waar we veel van leren

“Telkens nieuwe uitdagingen in de speurlessen waar we veel van leren. Als baas leren je hond te lezen, goed letten op alle signalen die hij/zij geeft hoe klein ook. En ook leren op je hond te vertrouwen Met Sjoukje als juf hopen we nog veel te kunnen leren”.

Rieske

Rieske