Over ons

Sjoukje Lautenbach

Ik ben in 2008 mijn eigen bedrijf Hond en Baas begonnen. Ik was daarvoor verpleegkundige en had als hobby (het trainen met) honden.

In 2007 heb ik mijn hbo-opleiding tot Kynologisch gedragstherapeut aan de Martin Gaus Academie afgerond.  Ik werk met eigenaren en hun hond aan een probleem. En tijdens dat werk was heel vaak een onderdeel van de oplossing dat de hond meer mentale uitdaging kon gebruiken. Ik gaf advies over  hoe neuswerk oefeningen voor de hond konden bijdragen aan een mentaal meer uitgedaagde en daardoor meer ontspannen hond. En ik ging ook met honden en eigenaren het bos in. Om te zoeken en te speuren. Heel leuk !

In 2012 leerde ik Henk Bouman kennen. Ik ging bij hem speuren met mijn eigen hond en deed de instructeursopleiding Praktijkspeuren. Sindsdien geef ik met heel veel plezier les in het ( praktijk-) speuren.  In 2016 heb ik ook de opleiding Neuswerk I en II bij Tinley gedaan. Een mooie theoretische onderbouwing.

Sinds 2017 geef ik ook cursus aan andere hondenprofessionals. Ik leer hun hoe ze in hun eigen praktijk / hondenschool óók neuswerk oefeningen aan hun cursisten kunnen aanbieden. Het gaat dan over de basis van zoeken, (sport)speuren en geurdetectie.

Geurdetectie gebruik ik zelf bij de begeleiding van de training van je eigen hond tot diabetes hulphond. In 2015 heb ik de opleiding Diabetic Alert Dog, bij Gerd Köhler in  Duitsland afgerond. Als voormalig verpleegkundige spreekt dit me enorm aan. Door het volgen van deze opleiding kan ik hondeneigenaren stap voor stap begeleiden bij het opleiden van hun eigen hond tot diabetes-hulphond.

In november 2017 heb ik de mens gerichte opleiding Transformatie coaching aan de Academie voor Holistisch Coachen afgerond. Om u als eigenaar nog beter te kunnen begeleiden. Want bij het aanleren of ombuigen van gedrag van honden, bent u als eigenaar degene die het (verander) proces moet aangaan.

In 2019 heb ik module 1 van de individuele opleiding spiegelen met honden bij Tanja van Doesburg gevolgd, deze kennis neem ik ook mee in mijn coachingstrajecten, evenals vele andere werkvormen die ik in de loop der tijd heb geleerd.

Mijn motto is: “Let what you love be what you do”.

Ik wil ook graag Rieske Troost aan u voorstellen. Zij is sinds 2012 een hele enthousiaste en gemotiveerde speurcursist bij mij. In 2019 heeft zij na de cursus neuswerk voor professionals, mijn interne opleiding tot speurinstructeur met goed gevolg afgerond. Sindsdien is zij ook met veel liefde en toewijding lessen in het praktijkspeuren bij Hond en Baas / Speurhondenschool Lelystad aan het geven.

Rieske Troost

In 2012 ben ik met mijn honden bij Sjoukje gaan speuren. Iedere hond kan speuren vertelde Sjoukje, maar dat wilde ik niet gelijk geloven. Zeker niet na alles wat ik al gedaan had met onze eigenzinnige Tatra’s, die met de meeste spelletjes al heel snel klaar zijn en er het nut niet van inzien.

Bij een eerste proefles ontdekte ik al gauw hoe leuk het was, en vele lessen volgden, zowel individueel als later ook in groepsverband. Eén ding is me wel heel duidelijk geworden. Speuren verveelt nooit. Iedere keer weer nieuwe uitdagingen, andere en moeilijkere omstandigheden, nooit saai met als resultaat blije en tevreden honden en trotse baas. Steeds beter leren met je hond samen te werken, een team te zijn, zijn lichaamstaal te begrijpen, om samen het doel te bereiken, die ene vermiste persoon vinden.

Op veel locaties zijn we al aan het speuren geweest, Lelystad, Terschelling, Duitsland, Frankrijk en we hebben enorm veel geleerd. Dit mag ik nu allemaal in de praktijk brengen bij het lesgeven. Al die verschillende baasjes en honden leren een team te gaan vormen en werken aan het doel. Als dat dan lukt, stapje voor stapje, is dat voor mij alleen maar genieten!