Tessel gaat speuren

Wat een lol. Ik pak het speurtuigje en de lange lijn, de tas met water voor Tessel en hij wordt helemaal dol van vreugde. Want als vrouwtje die spullen pakt, dan kan dat maar een ding betekenen: WE GAAN SPEUREN!!!

Geweldig is dat. Ik krijg van al mijn cursisten die speuren met hun hond deze blije verhalen: over hoe hun hond zich toch kan verheugen op de speurles alleen al omdat ze “die specifieke schoenen uit de kast halen” of omdat ze “die jas aan trekken”.

Speuren is natuurlijk ook iets wat alle honden kunnen, en waar je ze een enorm plezier mee doet als ze dat mogen. Zo’n speuruitje is echt quality time samen en ik ben dan ook niet alleen speurjuf, maar ook zo’n honden baasje die enorm geniet van de speurkunsten van haar hond.

En dan wil ik natuurlijk ook het beste uit mijn hond halen. Gelukkig weet ik ook het een en ander over wat er allemaal te leren valt, waar de moeilijkheden om de hoek komen kijken en dat er omstandigheden zijn die het moeilijker of gemakkelijker maken voor de speurneus om succes te hebben.

Want jouw hond kan dan wel van nature speuren, maar het gaat toch niet helemaal als vanzelf als je een “vermist persoon” in een drukke omgeving wilt opsporen. Daar is wel een plan voor nodig en ieder hond, handler en het speurteam wat ze samen zijn, heeft zijn plafond.

Dan kan het ook nog zo zijn dat de hond of de baas of beiden iets hebben wat het niet zo gemakkelijk maakt om zo maar in een drukke omgeving te gaan speuren. Dat er een “dingetje” of zeg maar gerust “ding” is, dat het maakt dat dat niet zo maar kan.

Ik herken dat als geen ander. Met mijn vriend Rowan had ik zo’n ding. Rowan viel uit naar andere honden, en hij meende het écht. Ik vond dat zo spannend, dat het uitgaan met Rowan niet overal een feestje was. Het kon ook niet zomaar en overal, daar bestond ook geen twijfel over.

Maar er was ook iets wat wel heel erg goed kon met Rowan, en dat was speuren. Geweldig vonden wij dat samen. Hij en ik en de juf. Quality time.

Inmiddels was de angst dat Rowan een andere hond iets aan zou doen wel tussen mijn oren gaan zitten en dat wilde ik ook veranderen. Maar hoe dan?!En, was er ook nog wat aan het uitval gedrag van Rowan te doen?

Herken jij mijn verhaal, wil je ook wat doen aan het (uitval) gedrag van jouw hond, wil je wat doen aan hoe je je zelf voelt én wil je leuke dingen doen met jouw hond?
Stuur mij dan een bericht en dan bespreken we de mogelijkheden.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.